29-03-2024

VISUELE VRIJPLAATSEN: TWEE RONDLEIDINGEN DOOR NIELS POST

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Hoe markeren bewoners hun eigen ruimte in een stad die snel verandert, en hoe lang kunnen deze plekken blijven bestaan? Rotterdamse kunstenaar Niels Post neemt deelnemers mee naar visuele interventies en vrijplaatsen in Rotterdam, tijdens een fietstour die begint bij zijn werk op de Erasmusbrug.

Rondleidingen:
Vrijdag 23 maart
Vrijdag 6 april
Tijd: 17:00 uur
Vertrekpunt: nieuwe werk Niels Post Erasmusbrug
Eindpunt: Oudste café van Rotterdam
Aantal deelnemers: Maximaal 15
Reserveren kan door een mail te sturen naar j.sibum@cbkrotterdam.nl

Posts werk op de Erasmusbrug,On Spam, Lectori Salutem #6, maakte hij in 2017 (in opdracht van de de FRANK Foundation) als een vervolg op de brievenbus die hij in 2006 zonder toestemming op exact dezelfde plek aan de Erasmusbrug hing en waarmee hij de brug tot zijn persoonlijke postadres claimde. Met On Spam, Lectori Salutem #6 bedankt hij voor de vele vakantiegroeten die hij in die brievenbus ontving, en eigent hij zich deze locatie op de Erasmusbrug toe. Daarmee wordt de plek, die normaliter wordt gebruikt als doorgaande weg, nu een bestemming. On Spam, Lectori Salutem #6 is dit voorjaar opgenomen in de kunstcollectie van Sculpture International Rotterdam (SIR). Andere kunstwerken in de SIR-collectie zijn Zadkine’s De verwoeste stad, Joep van Lieshout’s Cascade en It’s Never Too Late to Say Sorry van Elmgreen & Dragset – informatie over deze en andere werken is hier te vinden.

Posts Rotterdamse rondleiding voert van de brug langs de Binnenweg, onder andere via het werk van Daniel Buren op de Alliance Française, Jeroen Jongeleens stickerdeur en het paaltjesmuseum richting Delfshaven: van plekken waar de stad is ingenomen door zijn bewoners tot de plekken waar de stadsvernieuwing deze heeft gladgestreken. Eindpunt van de route is het oudste café van Rotterdam.

Niels Post (1972, Hoogezand-Sappemeer) is beeldend kunstenaar en actief als mede-oprichter van Trendbeheer.com. Hij is opgeleid aan de AKI in Enschede en het San Francisco Art Institute. Zijn werk is wereldwijd te zien geweest op videofestivals, tentoonstellingen en als zelfinitiatief in de openbare ruimte. Spam, computer gegenereerde tekst die niemand wil maar die overal opduikt, vormt de laatste jaren het basismateriaal van zijn beroepspraktijk. Post gebruikt het voor interventies op leegstaande winkelramen, wandsculpturen en ruimtevullende installaties.

Kunstwerken